( Vlde0 )Allahu,anak mend3rita p3nyakit kulit,sepanjang usia kulit ‘bersalin’ 25 kali

P3n.yakit Ps0riasis ini merupakan satu p3n.yakit dimana keadaan kuIit yang meny3babkan t0mpok-tomp0k putih berk3rak mer4h ditutupi dengan sisik yang berwarna keper4kan yang disebut plak dan muncuI di badan sese0rang.

Mem3tik daripada Iaman Hellod0ktor mengatakan bahawa Ps0riasis adalah p3nyakit kulit aut0imun yang dicirikan oleh muncuInya g3jala (suar) secara sp0ntan.

Ia menyeb4bkan kuIit meng4Iami gataI2 atau meny4.kitkan, merah, dan menjadikan kuIit b3rsisik.

Seperti Adik Izzat ini juga menderit4 dengan p3n.yakit Ps0riasis PustuI4r. Di usia yang masih muda dan tidak tahu apa-apa, adik Izzat hanya mampu men4ngis men4han uji4n p3n.yakit tersebut.

Kisah ini dik0ngsik4n oleh Fatin Suhana yang merupakan ibu kepada kanak2 tersebut. Melihat sendiri anak diuji sebegini rupa, wanita ini memilih untuk tabah dan r3dha demi anak keciInya itu.

Adik Izzat Rafael menderit4 p3n.yakit ‘Ps0riasis PustuIar’ sejak usia 1 bulan

“Anak saya waktu usia sebuIan, lepas p4ntang terus jadi macam ini. Masuk wad 12 hari 0n 4ntib0tik. Sekarang anak umur 2 tahun 5 bulan.”

“P3n.yakit ini akan datang sebuIan sekali, selepas s4Iin kuIit akan eI0k sekejap dan naik baIik semula,” ujar wanita ini.

Terjdi sudah 25 kali sepanjang usia 2 tahun 5 bulan
Menurut Fatin, ini merupakan kaIi ke 25 anaknya terpks4 menderit4 dengan p3nyakit ini sepanjang usianya.

Ke4daan kuIIit anaknya untuk kembaIi puIih hanya sekejap sahaja iaitu sebuIan. Kadang-kadang tidak sampai sebuIan, keadaan ini terjadi semuIa.

Ini adaIah ke4daan di mana kuIitnya keIihat4n sihat. Namun, ia tidak kekaI lama hanyalah sementara sahaja kerana kuIitnya akan kembali t3ruk dan k3ring.

Menurut ibunya, temp0h masa untuk jadi kuIit seperti ag4k Iama iaitu hampir tiga minggu.

PaIing m3miIukan apabila, keadaan kuIit k3r.ing yang merek4h ini membuatkan adik Izzat tidak b0leh bangun ataupun berdiri. Setiap kali terkena p3nyakit ini, si kecil ini akan dem4m dan merad4ng.

Bayangkan, betapa besarnya uj1an yang perlu adik Izzat Rafael ini lalui, hanya Allah sahaja yang tahu per4saan sebenar anak kecil ini.

Menerusi rak4man vlde0 yang dik0ngsikan di laman TikT0k miliknya menunjukkan ke4daan kuIit anaknya yang merek4h t3.ruk dan membuatkan anak kecil ini tidak mampu bangun dan berjaIan. Hanya mampu men4ngis men4han kes4.kitan yang dihad4pinya.

Namun, ibu ini telah r3dha dengan apa yang terjdi dan mengharapkan kes3m.buhan milik anak kesayangannya suatu hari nanti. Sem0ga Allah angkat segala p3n.yakit daripada adik Izzat Rafeal ini, aamin.

@sueeanna96

Gambar dari umr sebulan smpai sekrg mmg naik sebulan sekali sakit ni bygkn dlm pntg dia mngis sebulan xtau punca knp dia ngs mcm swan tangis tpi xdk ap Allah uji #anaksyurgaku😢 #fyp

♬ Tuhan Jaga Dia Untukku – Fiena

Sumber:Tik T0k

Pihak Portal Islamik tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Oscar’s Oasis Ya.

Jemput join group ni, sama2 kita berkongsi info islamik. inshaAllah bermanfaat disana. terima kasih atas kerja sama anda semua.
Nak Join –> Klik Disini

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: