[VlDEO] Biar budak duduk belakang kereta bergerak, pemandu buat tak endah bila diteg0r?

keselamatan ketika memandu di jalan raya bukan hanya diutamakan kepada pemandu sahaja tetapi keselamatan penumpang juga perlu diambil kira.

Lebih-lebih lagi jika penumpang merupakan anak kecil yang kadang kala sukar untuk duduk diam setempat dalam tempoh waktu yang lama.

Ia bukan hanya boleh mengak!batkan keced3raan andai berIaku kemaIangan bahkan turut boleh mengac4m ny4wa mereka.

Tindakan undang bah4ya.
HaI ini samalah seperti perkongsian seorang pengguna Twitter dikenali sebagai

@BxllaAnxar yang memuat naik satu video sebuah kenderaan yang membiarkan seorang kanak-kanak duduk di bahagian belakang kenderaan tanpa sebarang pemerhatian.

Dah ditegur tapi macam buat tak endah.
Menerusi video tersebut, dapat dilihat yang kanak-kanak itu gembira melompat-lompat diatas,

kereta bergerak tanpa pengawasan. Cuaca ketika itu juga sedikit hujan hingga membuatkan pengguna jalan raya khuatir andai berlaku perkara tidak diingin kepadanya.

Ada juga beberapa buat kereta yang melihat perkara tersebut membunyikan hon dan menjer!t untuk menegur pemandu kenderaan berkenaan, namun pemandunya langsung tidak mengambil apa-apa tindakan.

Mak bapak tak boleh fikir ke?
Susulan daripada itu, rata-rata warganet yang melihat perkongsian daripada pengguna Twitter itu,

menzahirkan rasa ralat dan ger4m apabila pemandu kenderaan tersebut tidak memikirkan bahaya yang dilakukan diatas jalan raya.

Bukan itu sahaja, mereka juga memaklumkan tindakan seperti itu boleh dikenakan tindakan kerana membah4yakan ny4wa dan boleh mengundang kejadian tidak diingin di jalan raya yang pastinya digunakan ramai pemandu-pemandu kenderaan lain.

Sumber: Twitter @BxllaAnxar