[VlDEO] Dari Melaka Angkut Bot Naik Viva, Lelaki Bntu Mngsa Bnjir Tak Harap Ganjaran

Bnjir yang sedang meIanda di beberapa negeri ketika ini dilihat agak bvruk kerana air naik mend4dak hingga ramai yang tidak sempat menyeIamatkan harta benda.

Bukan itu sahaja, mngsa2 juga terperngkap setelah air naik sehingga melepasi tahap bhaya. Operasi menyeIamat turut mengalami,

kesukaran terutamanya di sekitar Selangor susulan bekalan elektrik terptus dan kesukaran bot memasuki kawasan perumahan.

Namun begitu, inisiatif daripada badan bukan kerajaan (NGO), orang awam dan pihak berkuasa sememangnya harus dipuji kerana sama-sama berganding bahu memberi bntuan.

Dari Melaka ke Selangor

Paling mendapat perhatian adalah seorang lelaki yang dikenali sebagai Abang Azwan yang sanggup datang dari Melaka bersama Perodua Viva yang membawa bot persendirian untuk tampil sama-sama membntu mngsa bnjir.

Perk0ngsian yang dibuat oleh satu akaun Twitter dikenali sebagai @KulupKudin telah tular apabila memuat naik gambar Abang Azwan yang gigih membawa botnya dari satu kawasan ke kawasan lain yang memerlukan bantuan.

Difahamkan, dia telah ke kawasan-kawasan terjejas seperti di Shah Alam, Puchong dan seterusnya ke Sri Muda untuk sama-sama memberikan bantuan menyeIamat.

Akan beri duit sumbangan kepada yang lebih perlu

Terkesan dengan kebaikkan Abang Azwan, ramai pihak yang mahu menghulurkan sumbangan kepadanya untuk minyak kereta, petrol atau apa-apa yang mampu meringankan beban lelaki itu ketika operasi menyeIamat.

Namun, apa yang lebih mengharukan adalah Abang Azwan atau nama sebenarnya Azwan bin Omar memaklumkan yang dia melakukan perkara tersebut dengan ikhlas dan tidak mengharapkan apa-apa ganjaran.

Walaupun memberikan nombor akaun bank peribadinya, namun dia menyatakan duit yang diterima itu akan diberikan kepada mngsa2 bnjir kerana apa yang dilakukan hanyalah satu bentuk rasa prihatin terhadap bencana yang berlaku.

Tak perlu kereta mewah, naik Viva je

Tindakan murni lelaki tersebut mendapat respon yang pelbagai daripada warganet. Rata-rata begitu sebak dengan apa yang dilakukan dan mendoakan agar,

Abang Azwan diberi keseIamatan semasa menjalani operasi menyelamat serta segala urusannya dipermudahkan oleh Allah S.W.T.

Masih gigih teruskan operasi menyeIamat

Menerusi Faceb0ok peribadinya, Abang Azwan dilihat sempat bergambar di atas bot yang dikelilingi bnjir dengan memaklumkan masih disini (Selangor) untuk meneruskan misi kebajikan bagi memastikan mngsa2 bnjir selamat.

Sumber: Twitter KulupKudin, @hasrulhashim, FB Azwan bin Omar, OMM