[VlDEO] Pemindahan pertama jantvng babl ke manusia yang dilakukan di Amerika Sy4rikat

CHICAGO (Amerika Syarikat): Seorang lelaki Amerika Syarikat yang t3nat menghid4p peny4kit jantvng telah mendapat pemindahan jantvng b4bl yang telah diubah suai secara g3netik dalam pemb3dahan pertama seumpama itu di dunia.

Tiga hari kemudian pesakit itu dalam keadaan baik, lapor doktornya kelmarin.

Pemb3dahan itu, yang dilakukan oleh pasukan perubatan Universiti Maryland Medicine, antara yang pertama menunjukkan kebolehlaksanaan pemindahan jantvng b4bl kepada manusia, bidang yang dimungkinkan oleh alat baru penyvntingan gen3tik.

Jika terbukti berjaya, saintis berharap 0rgan b4bl dapat membantu mengurangkan kekurangan organ pend3rma oleh manusia.

“Ini satu kejayaan cemerlang dalam pembedahan dan membawa kita selangkah lebih dekat untuk menyelesaikan krisis kekurangan 0rgan.

“Jantvng manusia daripada penderma tidak mencukupi untuk memenuhi senarai panjang bakal penerima,” kata Dr Bartley Griffith, yang memindahkan jantvng b4bl ke dalam tubuh pes4kit itu melalui pemb3dahan, dalam satu kenyataan.

“Kami meneruskan ini dengan berhati-hati, tetapi kami juga 0ptimis bahawa pemb3dahan pertama di dunia ini akan menyediakan pilihan baru yang penting buat pes4kit pada masa depan,” tambah Dr Griffith.

Bagi pes4kit yang menerima jantvng tersebut, Encik David Bennett, 57 tahun, dari Maryland, pemindahan jantvng itu merupakan pilihan terakhirnya.

“Sama ada saya mati atau lakukan pemindahan ini. Saya mahu hidup.

“Saya tahu ia percubaan tanpa hasil pasti, tetapi ia pilihan terakhir saya,” kata Encik Bennett sehari sebelum pemb3dahannya, menurut kenyataan yang dikeluarkan universiti itu.

Untuk meneruskan pembedahan ujian itu, universiti tersebut memperoleh kebenaran k3cemasan daripada Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika pada malam tahun baru melalui program amalnya.

“FDA menggunakan data kami dan data kami mengenai b4bl eksp3rimen untuk membenarkan pemindahan kepada pes4kit jantvng peringkat akhir yang tidak mempunyai pilihan rawatan lain,”

kata Dr Muhammad Mohiuddin, yang mengetuai program universiti berkenaan mengenai pemindahan xenotransplantasi – pemindahan 0rgan haiwan ke dalam tubuh manusia itu.

Kira-kira 110,000 rakyat Amerika sedang menunggu pemindahan 0rgan, dan lebih 6,000 pes4kit menlngg4l dunia setiap tahun sebelum mendapatnya, menurut 0rgandonor.gov.

Jantvng b4bl yang diubah suai secara g3netik untuk Encik Bennett disediakan oleh Revivicor, satu syarikat ubat regeneratif yang berpangkalan di Blacksburg, Virginia.

Pada pagi pembedahan, pasukan pemindahan mengeluarkan jantvng b4bl itu dan meletakkannya ke dalam alat khas untuk mengekalkan fungsinya sehingga pemb3dahan. – Reuters.

Sumber :potrol islamik

Pihak Portal Islamik tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Oscar’s Oasis Ya.

Jemput join group ni, sama2 kita berkongsi info islamik. inshaAllah bermanfaat disana. terima kasih atas kerja sama anda semua.
Nak Join –> Klik Disini

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: